
Hej!
Att skriva är som att laga mat. Man får en idé om vad man ska laga och hämtar ingredienserna ur skåpen, kylen, frysen och börjar laga. Man kan inte laga något som man inte har ingredienser till. Har du aldrig varit polis är det svårt att skriva om polisyrket t ex. Ska du laga spaghetti och du inte har någon spaghetti kan det bli ganska svårt. Använd det du har!
Som mat så blir det sällan bra om man stressar matlagningen. Ta det lugnt, planera lite, se till att allt blir klart ungefär samtidigt så t ex champinjonerna som du stekt inte blir färdiga innan spaghettin så de blir liggande och hinner kallna. Det bästa när man lagar mat är att man har tid! Att man inte har bråttom till nånting. Man kan ta sin tid och laga sin mat med omsorg. Om man skyndar med att skriva en dikt blir det sällan bra. Låt dikten ta tid, du kan skriva snabbt, men ha ett harmoniskt flyt. Smaka på orden.
Som med mat så finns det vissa regler för skrivande. När man lagar mat kan man inte ha för mycket salt. Men det är en smaksak; vissa gillar mycket salt i maten, andra gillar mindre salt. Vissa gillar massa kryddor, andra gillar mindre kryddor. Finns de som gillar stark mat, andra kan inte äta det. Laga den mat du själv gillar. Skriv de dikter och texter som du själv gillar. Lagar man mat som man tror andra ska gilla och som man själv inte gillar egentligen men vill göra någon annan nöjd blir oftast inte bra. Och kom ihåg att du ska äta maten också, så laga något som också du kan njuta av att äta. Skriv dikter du kan tycka om i efterhand. Det är ju dina dikter, det viktiga är att du gillar dem. Men som med t ex stark mat är det inte alltid lämpligt att laga det. Ska din gamla mormor komma på middag och har känslig mun och hals och bara hostar när hon äter stark mat, så är det bäst att du då lagar någonting som även hon kan äta. Det är ju inte kul med en tråkig middag. Man måste anpassa sin matlagning efter vilka som ska äta den! Likaså får man anpassa sina dikter ibland, så andra kan ta dem till sig och ha en god stund när de läser dem. Inte kul när folk inte kan äta maten och man får slänga det.
Ibland frågar folk efter receptet, vissa recept har man hittat på internet eller i någon kokbok, andra recept har man kommit på själv. Andra recept har man hittat men själv ändrat vissa saker i receptet. Ibland vill man inte berätta hur man lagat maten, för ja, kanske man har en restaurang och vill inte att en konkurrerande restaurang ska få tag i ens recept. Som coca cola och mc donalds t ex som inte ger ut sina hemliga recept. Vill du inte berätta hur du skrivit dina dikter, alltså recepten på dem, så är det ok att göra så, men alla vi som inte är coca cola eller mc donalds, brukar inte ha något emot att lämna ut våra tips och tricks. Men ibland vill någon inte ge ut sitt hemliga recept, som musiker som inte vill avslöja hur de producerar sin musik.
Ibland när man lagar mat smakar man inte av medans man lagar det. Ibland smakar man av det. Ibland när man skriver, kollar man inte så mycket hur dikten smakar, ibland gör man det. En sak att komma ihåg är: om man saltar för lite kan man smaka och kanske ha i mera salt. Men saltar man för mycket kan det vara kört, svårt att åf det att bli mindre salt. Men man kan alltid ha i lite mer vatten i pastavattnet t ex, så kommer pastan smaka mindre salt, eller skölja de med kallt vatten ett tag när pastan är färdig så försvinner lite av saltsmaken.
Ta därför inte i för mycket när du skriver dina dikter. Det är svårt att förbättra en för dålig dikt, som har för mycket salt. Men om dikten saknar vissa saker, kan man alltid ha i lite mer salt.
Och en sak med skrivande, om man är intresserad av att skriva dikter osv. Är att det är som mat. Man måste äta, annars svälter man. Och det är likadant att vara poet eller författare. Man måste skriva, annars svälter man. Så försök skriva så mycket du kan, varje dag. Det kommer få dig att må bättre. Men har du svårt att skriva och inte kommer på någonting att skriva, vila lite, ta det lugnt några dagar, så kanske en dikt poppar upp i ditt huve. Och om man gillar att skriva så är det också som mat, man behöver ju äta varje dag. Bara för att du inte skriver lika bra som Karin Boye, eller lagar lika bra mat som Jamie Oliver, så betyder det ju inte att du ska lägga av att skriva eller laga mat. Kom ihåg man måste ju äta varje dag annars svälter man. Och man måste också skriva ofta. Du har säkert också maträtter som du lagar som till och med Jamie Oliver skulle tycka var ganska gott. Men hur ska man få honom att komma hem till en och äta ens mat? Ja, det är lite svårt men man vet aldrig. Fortsätt skriva!
Och när man skriver så är det som när man lagar mat. Man lagar inte mästerverket varje dag. Ibland utan att veta hur lyckas man skapa en riktigt god maträtt. Alltså skriva en riktigt bra dikt. Njut av den då, bjud den på människor eller ät själv hemma.. Ta emot berömmet eller sitt och njut själv och det är viktigt att ibland tänka: det här gjorde jag bra. Men som sagt man lagar inte riktigt goda maträtter varje dag. Men du kan alltid försöka komma ihåg receptet och laga det en annan dag när du kanske har någon över på middag eller själv känner för att laga det där goda som du gjorde den dagen. Du kan försöka komma ihåg hur du skrev den där dikten och skriva någonting liknande igen. Men även om maten inte blir lika god, så blir det ändå något liknande. Och de kan skriva flera bra dikter i samma stil, med samma recept, och det kan vara kul att "få till det". Men för guds skull, laga inte samma maträtt varje dag bara för att det är gott. Enformig kost är inte bra för hälsan. Laga någonting annat så kanske du lagar ett mästerverk igen. Och nu har du ännu ett recept du är duktig på. Och du kan skriva bra i olika stilar. Pröva dig fram!
Som mat, så är det som skrivande: man kan hitta nya recept på nätet och i kokböcker eller i tv-program och sedan laga det och ändra på recepten och laga dem på sitt egna sätt. Man kan alltså läsa andras texter och dikter och få nya idéer och hitta nya sätt att skriva på. Lära sig nya ord. Ny grammatik, nya stilar att skriva i.
Och som sist. Och det här är väldigt viktigt. Man kan laga enkla maträtter. Och väldigt komplicerade svåra maträtter. Bara för att man lagar någonting enkelt, som tar runt 15 min att laga, behöver inte betyda att det är sämre än det komplicerade, som tar flera timmar, ibland dagar. Inte alla klarar av att laga avancerad mat, eller så kanske de aldrig har prövat. Om de skulle öva några gånger kanske de till slut skulle få till det. Vissa har helt enkelt inte intresset att spendera flera timmar till att laga mat. Vissa tycker om persisk mat, andra svensk husmanskost. Det ena gör inte det andra värre. Som det finns flera olika maträtter i olika länder, finns det också dikter och böcker på olika språk. Man kan också inte laga varenda maträtt som finns i världen, finns nästan oändligt med recept. Man kan heller inte lära sig skriva i varenda stil som finns. Varje människa har sina egna maträtter som hon lagar. Vissa är hon expert på, andra inte så mycket. Man bär på sina egna maträtter. Och man har också sina dikter, stilen man skriver i. Att lära sig skriva på massvis med olika sätt är nästan omöjligt. Karin Boye skrev ju som Karin Boye. Strindberg skrev som Strindberg. Stephen King skriver som Stephen King. Och du skriver också på ditt sätt! Inget att skämmas för, var stolt över de recept som du har funnit genom åren. Man kan alltid lära sig nya recept och ibland gör man det då och då. Men att lära sig laga nästan varenda maträtt som finns är nästintill omöjligt. Sen finns det ju de som är proffskockar som t ex kända författare och poeter. Och de som bara lagar mat hemma efter jobbet. Så kallade amatörer. Sen finns de som hatar att laga mat men gör det för att, ja, man måste ju äta. Som människor som t ex aldrig skriver, förutom när de måste skicka ett brev till arbetsförmedlingen osv. Enligt mig är de mest intressanta människorna de som har intresse i matlagning och tycker om att laga mat och lagar mystiska roliga och inspirerande maträtter. Alltså skriver inspirerande dikter osv som man märker de har lagt mycket omtanke och känslior i. Laga mat med hjärtat och skriv med hjärtat. Men försök också gå utanför dig själv ibland också och skriv om saker som är bortkopplade från ditt hjärta och insidan osv. Ibland måste man vara lite opersonlig och kall när man skriver. Pröva det!
Ha kul med ditt skrivande och jag hoppas det här inlägget har varit till någon hjälp för dig! Och att du förstod allt jag försökte säga genom hela det här matpratet. Symbolik.
Ha det bra
Vi höres!
/A
